ПетицияПетиция до Европейската Комисия

за либерализация на цените и въвеждане на конкурентна среда
при услугите свързани със съдебната ни система


Известно ни е, че Европейската Комисия вече е предприела действия против неспазване на Директивата за либерализиране на пазара на услуги в ЕС от страна на държавата ни за професии като нотариуси и адвокати. Бихме желали просто да обърнем тук повече внимание, за по-бързи действия тъй като проблемът е нетърпим.

Считаме че, на професионална основа и призиви за "колегиалност" в България се образуват неформални монополи в областта на съдебната ни система, които са много силни и де факто работят срещу интересите на данъкоплатците, вместо в тяхна полза. Сдружаването им е на базата на финансов интерес. Като реакция на постоянните критики на гражданите и Европейските институции, тези монополи вместо да се променят, се сплотяват все по-силно.

Въпреки инструкциите на Европейската Комисия, тези монополи не желаят да синхронизират част от законодателството с директивите на ЕК и въпреки че Конституцията ни ясно определя директивите с приоритет, гражданите биват гонени да спазват старите закони и разпоредби. Най-чувствителни се оказват законите за заплащане и финанси. В момента заплащането на нотариуси и тяхната бройка на даден брой жители е фиксиран. В резултат на това в България, в София, за една рутинна работа в офис, нотариус взима реално 20 пъти заплатата на един доктор. Проучване на интернет паказа че в САЩ често, това дори не е постоянна професия и нотариус взима там обикновено 10 пъти по-малко от доктор, при което комбинираната разлика нараства с проста аритметика до 200 пъти!

Успехите в това извращение, явно са довели и до други. Преди месеци журналист, с цел да докаже ситуацията, успя да "закупи" колата на главния прокурор без той изобщо да подозира за това и да е виждал изповядалия сделката нотариус. У нас е ежедневие да се закупи имот от човек който не е виждал нотариуса по сделката и дори може да е бил в чужбина.

Всеки нотариус си тълкува законът за "фиксираните" цени по различен начин, в пъти в своя полза, а жалбите до Министерството на правосъдието завършват със заключение, че всичко е законно и в ред.

Преди месеци, нотариусите дори не приеха решенията на парламента ни и Европейската комисия, да започнат да плащат ДДС. С помощта на омбудсманът Гиньо Ганев и Конституционния съд които би трябвало да са надежда на последна инстанция за защита на гражданите, те отмениха ДДС-то с аргумент, че то е противоконституционно тъй като всеки гражданин имал право на правосъдие. Това е при положение, че ДДС в България се плаща в пълен размер върху книги, лекарства и хляб - неща които са все още проблем за голяма част от гражданите ни.

Доколкото ни е известно, в момента нотариусите отново си пишат сами промените в силно критикувания закон, като при това и разтакават по всячески начин замяната на стария закон. За това призоваваме към повече и по-бързо съдействие за либерализиране на пазара на услуги в съдебната система у нас и въвеждане на конкурентност за разбиване на установилите се монополи. Хората от нашата бивша социалистическа страна достатъчно са ги търпяли в миналото.